
Ή πως μια μέρα μπορει να κρατήσει 32 ώρες!Κάθομαι στο σαλόνι με μια υδρόγειο στο χέρι και διαλέγω πιθανούς προορισμούς. Ινδία η πρώτη επιλογή του Σωτήρη, που όμως για κάποιο μυστήριο λόγο δεν με εμπνέει.
Το γαϊτανάκι προτάσεων συνεχίζει μέχρι τις πρωτες πρωινές ώρες. Είναι μεγάλη τύχη να συν-ταξιδεύεις με ένα έμπειρο ταξιδιώτη, ξέρει να ξεδιαλέγει προορισμούς με μεγάλη ταχύτητα.
Καταλήξαμε στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αμερικής...το ταξιδιωτικό γραφείο έχει τώρα το λόγο.
Δύσκολα τα πράγματα! Το να θες να ταξιδέψεις αρχές Αυγούστου, να θες να φύγεις Σάββατο και να είναι ήδη Τρίτη δημιουργεί κάποια προβλήματα!!! Ειδικά τη στιγμή που όλη η Ιβιρική χερσόνησος μοιάζει να ακολουθεί τα βήματα των κονκισταδόρων προγόνων της και να μεταναστεύει δυτικά.
Κι όμως, ως εκ θαύματος, δυο ακυρώσεις μας επιτρέπουν να ταξιδέψουμε μέσω Φρανκφούρτης για Μέχικο σίτυ . Αρχικός προορισμός η χερσόνησος του Γιουκαταν στην Καραϊβική.
Τι πακετάρει κανείς για ένα ταξίδι 18 ημερών στην αμερική;
Όχι πολλά...
Πέντε - έξι μπλουζάκια & σορτσάκια και μερικά εσώρουχα είναι αρκετά , εξάλλου λίγη μπουγάδα δεν έβλαψε ποτέ κανένα.
Γυαλιά ηλίου.
Πετσέτα θάλασσας και πετσέτα μπάνιου (δεν χρειάζεται αν σκοπεύεις να μείνεις σε ξενοδοχείο).
Σανδάλια και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.
Μια φόρμα, φούτερ και κάλτσες για το αεροπλάνο (κάνει κρύο και η κουβερτούλα της Lufthansa δεν φτουρά πολύ).
Το Lonely Planet.
Φωτογραφική μηχανή (δεν είχα ανακαλύψει ακόμα τη χαρά του βίντεο).
Κουτί πρώτων βοηθειών (αντικουνουπικό, ασπιρίνες, immodium, betadine, γάζες, hansaplast, ψαλίδι, γάντια, μάσκα cpr, δραμαμίνες, επίδεσμος).
Ξυριστικά και σαμπουάν.
Ελβετικό σουγιά (όχι αυτόν με το usb flash, τον άλλο με την οδοντογλυφίδα)
Πιστωτική και cash κάρτα.
Καταδυτικές ταυτότητες και ημερολόγιο καταδύσεων.
Ευρώ.
και κάτι άλλα "ψιλολοΐδια" όπως
Μονοσόρτ, μποτάκια , βατραχοπέδιλα, μάσκα, ρυθμιστή αναπνοής και πλευστότητας, καταδυτικό υπολογιστή, αναπνευστήρα....αα, και μαγιώ! Όχι, όχι, φιάλες βάρη δεν παίρνεις ποτέ μαζί σου...Αυτό έλλειπε!
Το ταξίδι ξεκινά στις 01.30, με λεωφορείο από το Υπ. Εθν. Άμυνας φτάνουμε στο αεροδρόμιο (το El Venizelos ακούγεται τόσο ταιριαστά Μεξικάνικο!!!). Με το ξημέρωμα βρισκόμαστε Φρανκφούρτη. Ο transit χρόνος αρκετός για να πεταχτούμε για ένα καφεδάκι στην Willy Brandt Platz...μια σύντομη δόση δυτικού πολιτισμού "για το δρόμο".

Το πρώτο μου υπερατλαντικό ταξίδι διαρκεί 10.5 ώρες.
Τι κάνει κανείς δεκα ώρες μέσα σε αεροπλάνο ( και δεν ειναι στην business class) όταν δίπλα του ένα μωρό δε σταματάει να κλαίει, είναι μια πολύ , μα πολύ, πονεμένη ιστορία.
Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί το ότι η προσμονή του άγνωστου (εν προκειμένω Μεξικού) διαστέλλει το χρόνο και αδιαφορώ τι λένε για αυτό οι κβαντοφυσικοί.
Όπως και να 'χει, η πτήση κάποτε φτάνει στον προορισμό της και μια επιτακτική ανάγκη τριβελίζει στο μυαλό μου μόλις πατάω το πόδι μου στην αμερική, τσιγάροοοο!

Σκέφτομαι τη σημειολογία του γεγονότος την στιγμή που τραβάω την πρώτη ρουφηξιά. Ο καπνός από αυτά τα μέρη κατάγεται!
Είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε έξω από το κτίριο, όπου η πρώτη εικόνα είναι βέβαια, ένα VW κατσαριδάκι, το απόλυτο τρεντ σε αυτη τη χωρα! Παντού σκαραβαίοι σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις. Η VW είχε από παλιά εργοστάσια παραγωγής στο Μεξικό.

Βρίσκουμε εύκολα πτήση με την Aeromexico για Cancun.
Άλλες 3 ώρες στις άβολες αεροπορικές θέσεις με τη διαφορά όμως ότι τη θέση των "ξυνών" γερμανίδων αεροσυνοδών έχουν πάρει χαροπές και κυρίως χαλαρές μεξικάνες που δε διστάζουν να βγάλουν τα παπούτσια τους και να ξαπλώσουν στις πίσω θέσεις του άδειου αεροπλάνου μόλις μας σερβίρουν το σνακ μας.
Είναι πια μία το πρωί της επόμενης μέρας όταν προσγειωνόμαστε στο Cancun.
Σύμφωνα με το ρολόι έχουν περάσει 24 ώρες από τη στιγμή που βγήκαμε από το σπίτι στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα είμαστε 32 ώρες μετά, αν προσθέσεις και τις 8 ώρες διαφοράς με το Μεξικό. Είμαστε εξαντλημένοι. Βγαίνουμε από το αεροδρόμιο, ζέστη, φοίνικες και αποπνικτική υγρασία. Το συναίσθημα της δυσφορίας , δυσκολίας στην αναπνοή επιτείνει την κούραση…
Πρέπει να κοιμηθούμε και καταφεύγουμε σε λύση ανάγκης για την πρώτη διανυκτέρευση μας στο Μεξικό. Το Cancun εξάλλου δεν είναι στα πλάνα μας, ο λόγος είναι ότι η τουριστική του ανάπτυξη είναι τόσο μεγάλη που πλέον μοιάζει πιο πολύ στο γυαλιστερό Μαϊάμι παρά στο μεξικάνικο ψαροχώρι που ήταν κάποτε.
Πρωί πρωί φορτωνόμαστε την πραμάτεια μας και αναζητούμε το σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων. Ελλείψει τρένων στο Νότιο Μεξικό , τα πούλμαν αποτελούν την ιδανική λύση
για τη μετακίνηση από πόλη σε πόλη. Υπάρχουν 3-4 διαβαθμίσεις στις κατηγορίες, από τα υπερλούξ που θυμίζουν αεροπλάνα (με τις τηλεοράσεις, αιρ-κοντισιον και τους συνοδούς-σερβιτόρους,) στα πολύ πολύ απλά όπου συνήθως είσαι όρθιος ανάμεσα σε κοτόπουλα, μάγιας, και πολύ ζέστη.
Στέκομαι μπροστά στον κισέ έκδοσης εισιτηρίων και διαπιστώνω ότι υπάρχουν δύο μεγάλα κουμπιά, ένα πράσινο και ένα κόκκινο. Ο υπάλληλος παρατηρεί την απορία μου και μου εξηγεί ότι με τα κουμπιά αναφέρω στον προϊστάμενό του, την ικανοποίηση ή μη από την εξυπηρέτηση. Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί αν πατήσω το κόκκινο…θα ανοίξει καμία καταπακτή;
Σε μια ώρα βρισκόμαστε στην Playa Del Carmen, διάσημο τουριστικό θέρετρο της περιοχής , η οποία ονομάζεται και Riviera Maya.
Το κυκλαδίτικο φαινόμενο των «ρουματζηδων» ευδοκιμεί και στο Μέχικο!!! Μια γρήγορη διαπραγμάτευση μας εξασφαλίζει ένα μπανγκαλόου πάνω στην παραλία (χωρίς θέα) με κοινόχρηστες τουαλέτες για το αστρονομικό ποσό των 10 ευρώ το βράδυ…
Ξεπακετάρισμα, γρήγορο μπάνιο και σφαίρα στη παραλία…Η πρώτη μου βουτιά στην καραϊβική…το νερό έχει ένα μοναδικό τυρκουάζ χρώμα, αλλά δεν έχει την κρυστάλλινη διαύγεια που φαντάζεσαι όταν βλέπεις φωτογραφίες και είναι τόσο ζεστό (30οC) που δεν καταλαβαίνεις ότι μπαίνεις στη θάλασσα…
Μετά από 2-3 coronas (αλλιώς τις πίνεις στο Σαρωνικό και αλλιώς με θέα την Κούβα απέναντι) αρχίζουμε την έρευνα για καταδυτικό κέντρο. Τα πρώτα που συναντάμε είναι φοινικο-καλύβες με πεντέξι εξοπλισμούς της κακιάς ώρας, αραδιασμένους ολόγυρα.
Όσο για το σκάφος τους, ένα μονόξυλο με μια μηχανή που πιθανότατα θα λειτουργεί με κάρβουνο. Αναρωτιέμαι ποιος αφελής θα εμπιστευθεί τη ζωή του σε τέτοιους «επαγγελματίες» .
Σύντομα φτάνουμε στο κατώφλι μιας αξιοπρεπούς επιχείρησης. Κανονίζουμε να βουτήξουμε 8 φορές εκ των οποίων 2 θα είναι στις περίφημες cenotes. Το συνολικό κόστος είναι περίπου στα 280 ευρώ (ακριβές οι καταδύσεις στο Γιουκατάν…).
Επτά το πρωί είμαστε στο πόδι, η πόλη κοιμάται και οι μόνοι τουρίστες που κυκλοφορούν είναι εμφανώς δύτες που κατευθύνονται στα καταδυτικά τους κέντρα.
Τα 4x4 μας περιμένουν. Η διαδρομή προς τις cenotes διαρκεί περίπου 1 ώρα εκ της οποίας ένα
μεγάλο κομμάτι γίνεται μέσα στη ζούγκλα. Κατάδυση στη ζούγκλα!!!
Η χερσόνησος του Yucatan έχει την ιδιομορφία ότι είναι φτιαγμένη από ασβεστόλιθο. Το νερό της βροχής φιλτράρεται προς το υπέδαφος, χωρίς να μπορεί να δημιουργήσει χείμαρρους ή λίμνες. Δημιουργούνται υπόγεια ποτάμια τα οποία διαβρώνουν στο πέρασμα τους το έδαφος.
Αργά ή γρήγορα, κομμάτια γης καταρρέουν δημιουργώντας τεράστια ανοίγματα-πηγάδια, τις cenotes. Οι cenotes είχαν διττή υπόσταση για τους αρχαίους Mayas, αφενός τους εξασφάλιζαν πόσιμο νερό και αφετέρου τελούσαν σε αυτές ποικίλες θρησκευτικές λειτουργίες κ’ ανθρωποθυσίες.
Το σπήλαιο που θα καταδυθούμε ονομάζεται Chac Mool.
Chac Mool, ένας από τους πιο σημαντικούς θεούς των αρχαίων Μάγιας, είναι ο θεός της βροχής και της αστραπής και το σύμβολό του είναι ο αετός που κρατά στο στόμα ένα φίδι. Ο Chac Mool έχει τόσο μεγάλη επιρροή στο σύγχρονο Μεξικό που απεικονίζεται ακόμα στη σημαία του.
Φτάνουμε σε ένα ξέφωτο μέσα στη πυκνή ζούγκλα όπου ήδη υπάρχουν δεκάδες αλουμινένιες φιάλες αραδιασμένες εδώ και εκεί. Ο οδηγός μας, μας οδηγεί μέσα από ένα στενό διάδρομο στην είσοδο του σπηλαίου. Εκεί μας εξηγεί τις διαδικασίες κατάδυσης. Έχει μεγάλη σημασία να ακολουθούμε συνεχώς τον οδηγό και να μην παρεκκλίνουμε της διαδρομής, πρέπει να αιωρούμαστε προσεκτικά ώστε να μην καταστρέψουμε τους σταλακτίτες- σταλαγμίτες, τα πόδια μας πρέπει να κινούνται με το βατραχίσιο στυλ ώστε να μην διαταράσσουμε το αλλοκλινές (το σημείο όπου αναμιγνύεται το γλυκό με το αλμυρό νερό) και καταστρέψουμε την εξωπραγματική ορατότητα των 100+ μέτρων!!!!.
Φοράμε στολές 5-7 mm μια που το νερό είναι σχετικά δροσερό (21οC) και κατεβαίνουμε τα στενά σκαλοπάτια προς την είσοδο. Καταδυόμαστε και οι φακοί μας διακόπτουν το πυκνό σκοτάδι. Ανοίγματα στην οροφή δημιουργούν παράθυρα στη ζούγκλα και μειώνουν το όποιο αίσθημα κλειστοφοβίας. Περνάμε ένα στενό σιφόνι, πλάτους ενός ανθρώπου και τρυπώνουμε σε ένα τεράστιο σκοτεινό θάλαμο.
Ο dive master μας κάνει σινιάλο να σβήσουμε τους φακούς , όπως και κάνουμε, και τότε παθαίνουμε σοκ. Αντικρίζουμε μια σκηνή βγαλμένη από βιβλίο του Ασίμωφ. Μέσα στο
απόλυτο σκοτάδι , μια λεπτή ακτίδα μπλε φωτός κατεβαίνει από την οροφή.
Δεν είμαστε πια σε ενα υποβρύχιο σπήλαιο...έχουμε μεταφερθεί μακριά στο χώρο και στο χρόνο, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιππότη τζεντάι και στο λεηζερόσπαθό του.
Η σκηνή είναι τόσο υποβλητική που σχεδόν υπνωτισμένος ανακαλύπτω ότι η ομάδα είναι ξανα σε κίνηση και εγώ έχω μείνει πολύ πίσω. Ανάβω το φακό μου και αρχίζω πάλι να πετάω ανάμεσα στους σταλακτίτες, βγαίνω από το θάλαμο και μπορώ να διακρίνω τον επικεφαλής 100 μέτρα μακριά μου, στο βάθος του σπηλαίου.
Τα ανοίγματα αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να τρυπώνουν, αγκαλιά με τις ρίζες της ζούγκλας. Ευτυχώς οι μπουρμπουλήθρες μου θυμίζουν ότι γύρω μου υπάρχει νερό και όχι "αιθέρας".
Γυρίζουμε προς την επιφάνεια. Η ανάδυσή μας αργή, ως οφείλει κάθε επιστροφή από έναν άλλο κόσμο...
Έχω βουτήξει σε πολλά μέρη στη ζωή μου, το δέος που ένιωσα καταδυόμενος στους ιερεούς τόπους των Μαγιας δεν το έχω νιώσει ξανά...
Οι καταδύσεις στην θαλάσσια περιοχή της Playa δεν ήταν καθόλου άσχημες! Απ'αυτές
ξεχωρίζω τον Tortuga reef, έναν ύφαλο στα -20μτ γεμάτο χελώνες όπως μαρτυρά το όνομά του. Αφεθήκαμε να μας παρασύρει ένα δυνατό ρεύμα και πάνω σε αυτό το φυσικό roller coster χαζεύαμε τις χελώνες να βόσκουν στο υποθαλλάσιο βοσκοτόπι.Λίγο πριν τελειώσουμε τη κατάδυση, περάσαμε ανάμεσα από ένα τεράστιο κοπάδι sabalos (όπως τα ονομάζουν οι μεξικανοί) (megalops atlanticus) μήκους 1,5 μέτρου το καθένα!!!
Απέναντι από την Playa del Carmen βρίσκεται το νησί του Cozumel. Χρησιμοποιόντας τα high speed σε 30΄ βρισκόμαστε στην προβλήτα όπου μας περιμένει το σκάφος του εκεί καταδυτικού κέντρου. Οι ύφαλοι του Cozumel, από τους διασημότερους του κόσμου προσφέρονται για βαθιές wall drift καταδύσεις.
Η dive master μας, Τιτα το όνομά της βέρα μεξικάνα, μας ενημερώνει για τη 30μετρη βουτιά που θα κάνουμε και παρατηρώ έκπληκτος ότι δε φορά καταδυτικό υπολογιστή. Στην εύλογη ερώτησή μου, μου
απαντά ότι ο «καλός δύτης» δεν χρειάζεται τέτοια μαραφέτια!!!!
Πέσαμε στην κλασική περίπτωση macho εκπαιδευτή λέω από μέσα μου και ετοιμάζομαι να αναλάβω χρέη dive master για τη συγκεκριμένη κατάδυση. Περιτριγυριζόμαστε από βαθύπλουτους και υπέρβαρους αμερικάνους με όχι περισσότερες από 10 καταδύσεις ο καθένας. Στην ερώτησή μου για το αν το συγκεκριμένο γκρουπ μπορεί να πραγματοποιήσει με ασφάλεια μια τέτοια κατάδυση, μου απαντά να κοιτάω τη δουλειά μου και να θυμάμαι ότι δε δουλεύω και ότι κάνω διακοπές.
Καταδυόμαστε. Πάνω στον ύφαλο Santa Rosa οι συνθήκες είναι ήσυχες, λίγα πολύχρωμα ψαράκια εδώ κι εκεί και μέγιστο βάθος 10 μέτρα. Η ομάδα κατευθύνεται προς το χείλος όπου η dm ξεκινά ελεύθερη πτώση στα -30. Το ρεύμα αρχίζει να δυναμώνει και σύντομα όλοι
κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα. Μια οικογένεια αμερικάνων με τη τελευταία λέξη της Scubapro collection φωτογραφίζει και φωτογραφίζεται, αγνοώντας ότι είναι εμφανώς αρνητικά πλευστή και οδεύει προς την άβυσσο. Είμαι τελευταίος και περιμένω την αντίδραση της μεξικάνας η οποία απαθής τραβά μπροστά. Αποφασίζω να επέμβω και βυθίζομαι προσπαθώντας να τους προλάβω , κάτι που συμβαίνει στα -42μ…τους δείχνω το computer μου και τους τραβάω προς τα πάνω. Δεν έχουν περάσει πάνω από 15΄ χρόνου βυθού και οι 12λτ αλουμινένιες φιάλες τους είναι ήδη σχεδόν άδειες….Η κατάδυσή έχει μόλις τελειώσει για αυτούς, προς μεγάλη απογοήτευση τους.
Προσπαθώ να ηρεμήσω χαζεύοντας τα τεράστια σφουγγάρια στον τοίχο και τα κοπάδια των emperor fish. Με ξενίζει η παντελής απουσία σκληρών κοραλλιών αλλά και μεγάλων
πελαγίσιων που περίμενα να συναντήσω. Ομολογώ ότι το Cozumel με απογοήτευσε πολύ, όχι ότι μπορείς να κρίνεις τις καταδύσεις ενός νησιού από μια φορά. Εξάλλου σύμφωνα με τα βιβλία στην περιοχή υπάρχουν 100 διαφορετικοί καταδυτικοί τόποι.
Πάνω στο σκάφος αποφεύγω να σχολιάσω οτιδήποτε μέχρι τη στιγμή που με πλησιάζει η Tita με ένα κουτάκι που γράφει “tips not included”, της αφήνω μερικά πέσος και τη ρωτάω γιατί δεν ασχολήθηκε με το υποβρύχιο περιστατικό. Η απάντησή της αφοπλιστική… “ who cares about gringos?” !!!!!
Αμέσως μετά τη καταδυτική εκδρομή περπατάμε στην παραλία του Cozumel, χαζεύοντας τις δεκάδες πλωτές πολιτείες-κρουαζιερόπλοια και ψάχνοντας κάτι να φάμε…
Το γεγονός ότι ο Σωτήρης μιλά Ισπανικά μας έλυσε τα χέρια σε όλη την εκδρομή. Οι μεξικάνοι σχεδόν σε αγκαλιάζουν μόλις τους μιλήσεις στη γλώσσα τους. Φεύγουμε από την πολύβουη τουριστική περιοχή και περπατάμε προς την ενδοχώρα αναζητώντας μια ταβέρνα που μας έχουν συστήσει. Ομολογώ ότι η παντελής απουσία τουριστών και η αφόρητη μεσημεριανή ζέστη έχει αρχίσει να με αγχώνει. Νιώθω κλασσικός φοβιτσιάρης τουρίστας αλλά η μεγάλη εμπειρία -σε “off the beaten track” ταξίδια- του Σωτήρη με καθησυχάζει…
Φτάνουμε στην ταβέρνα με το όνομα "Las Boyas" (οι σημαδούρες), παντού γύρω ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το φτωχικό παρελθόν του νησιού, χρωματιστές σημαδούρες, ταριχευμένα ψάρια και βεβαίως βεβαίως
πλαστικά τραπέζια και καρέκλες. Οι 3-4 παρέες μας κοιτάν σαν να μην έχουν ξαναδεί τουρίστες και μας χαμογελούν … ο γηραιός σερβιτόρος μας φέρνει τις dos equis cervezas(μπύρες XX, δημοφιλείς στο Μέξικο) που παραγγείλαμε (οι corones είναι πολύ ευρωπαϊκές τελικά) καθώς και τα πιάτα ceviche και τάκος καβουρόψυχας.
Παρένθεση: Πως φτιάχνουμε ceviche…(ή μεξικάνικο σούσι)
700 γρ. φιλεταρισμένο φακγρί χωρις κόκκαλα (μπορεί να γίνει και με γαρίδες)
1/2 κουπα χυμό λαϊμ
1/2 κουπα χυμό λεμονιού
1 κούπα ντοματα σε πολυ μικρά κομμάτια χωρις σπόρους
1 κούπα λεπτοκομμένο κρεμμύδι
λίγη ρίγανη, καγιεν πιπερι, ταμπασκο, καυτερη πιπεριά, 2 κουταλιες γλυκού αλάτι
Αβοκάντο
Τορτιγιας ή τακος
Απλώνουμε σε πυρεξ το φιλετο ψαριου μαζί με τους χυμούς, τις ντοματες, τα κρεμμύδια και τα μυρωδικα. Το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα και το αφήνουμε να ηρεμήσει. Κατόπιν το βγάζουμε και το ανακατεύουμε προσπαθώντας το ψάρι να είναι μέσα στους χυμούς και το αφήνουμε για 6 ώρες ώστε τα υλικά να δέσουν και το ψάρι να "ψηθεί".
Το σερβίρουμε σε βαθειά πιάτα με φέτες αβοκάντο και ζεστές τορτιγιες ή τάκος
Tο στόμα μου έχει πάρει φωτιά από τις κόκκινες καυτερές πιπεριές που δυστυχώς οι μπύρες δεν σβήνουν και έτσι καταφεύγω στις μεσκάλ…Άλλο τεκίλα, άλλο μεσκάλ , σαν να μπερδεύεις το ουίσκι με το μπέρμπον.
Μετά από τόσο αλκοόλ, παύει να με ενοχλεί το καραόκε που τραγουδά μια παρέα στο βάθος και αν ήξερα ισπανικά θα τραγούδαγα μαζί τους!
Νομίζω ότι σε αυτή την ταβέρνα πλησίασα πολύ το πραγματικό Μεξικό και είναι αρκετά οξύμωρο ότι αυτό συνέβη σε ένα τόσο «αλλοτριωμένο» μέρος όσο το Cozumel.
....to be continued